

DRAFT AGENDA ULI Northwest Building Healthy Places Exchange June 4 – 6, 2014

Wednesday, June 4

3:00 PM	Suggested Flight Arrival, Sound Transit Link Light Rail to Downto	wn Seattle
5:00 - 5:30	Cocktails at Assembly Hall	(30 min)
5:30 – 6:15	Via6 Project Tour Matt Griffin, Pine Street Group Matt Rosauer, Pine Street Group	(45 min)

Before the Pine Street Group conceived of Via 6 its adjacent blocks had no housing, very little street life, and few amenities. The design for Via6 was started with the objective of building a community rather than building an apartment building, says Matt Griffin, principal and managing partner of Pine Street Group. Taking that approach changed the way his company thought about designing and marketing the project. Via6 is not only the first apartment building Pine Street Group has developed, but also the largest residential project in downtown Seattle built in one phase. Location aside, by focusing on building a community rather than an apartment building, Pine Street Group created a project that includes features that strongly promote both physical activity and social interaction—features that can be adapted in other projects. Establishing this sense of community is a big part of what sets Via6 apart from similar apartment complexes.

6:15 – 6:35 Seattle and Puget Sound Region Overview (20 min)
Josh Brown, Puget Sound Regional Council
Ben Bakkenta, Puget Sound Regional Council

The Puget Sound Region adopted VISION 2040 in April 2008, which is the result of a process undertaken by the region's elected officials, public agencies, interest groups, and individuals to establish a common vision for the future. The regional growth strategy in VISION 2040 anticipates the distribution of an additional 1.7 million people to the central Puget Sound Region. Hear from representatives from our metropolitan planning agency on background for the plan and implementation strategies, including the Growing Transit Communities program.

6:35 – 8:00 PM Dinner at Tanakasan

(85 min)

Thursday, June 5

7:00 AM Breakfast at Grand Hyatt

7:30 – 8:15	Bus to Microsoft Redmond Campus	(45 min)
8:30 – 9:30	Microsoft Envisioning Center Tour	(60 min)

When dramatic technology changes are on the horizon, just describing a possible future isn't enough – sometimes you have to *show* it and let people experience it themselves. Over the years, Microsoft has created immersive showcases that show how future technologies could shape our world – first through the Microsoft Home, which opened its doors in 1994, and later through facilities like the Envisioning Lab, which explored possibilities for the workplace of the future.

This work continues at Microsoft's new Envisioning Center, which is all about imagining how technology could be used to make life easier and more enjoyable, sometimes in small ways and sometimes in revolutionary ones. The Envisioning Center is located on the Redmond campus and it's been rebuilt from the ground up to incorporate Microsoft's newest ideas and latest technologies.

9:30 – 10:00	Microsoft Connector Discussion	(30 min)
10:00 – 10:45	Travel and Check-in at Bullitt Center	(45 min)
10:45 – 11:45	Bullitt Center Tour	(60 min)

The goal of the Bullitt Center is to drive change in the marketplace faster and further by showing what's possible today. The era of harm reduction, half steps, and lesser evils is behind us. As a society, we need to be bold in ways that were once unimaginable. As the world's first truly "living building," an inside look at the Bullitt Center will give you a look into the future of office buildings.

11:45 – 12:30	Lunchtime Discussion (45 min) Howard Frumkin, Dean, University of Washington School of Public Health	
12:30 – 1:00	Travel and Check-in at Gates Foundation Headquarters	(30 min)
1:00 – 2:30	Bill & Melinda Gates Foundation Panel Discussion and Tour Martha Choe, CAO, Gates Foundation	(90 min)

Bill & Melinda Gates Foundation (B&MGF or the Gates Foundation) is one of the largest private foundations in the world, founded by Bill and Melinda Gates. The primary aims of the foundation are, globally, to enhance healthcare and reduce extreme poverty, and in America, to expand educational opportunities and access to information technology. The foundation, based in Seattle, Washington, is controlled by its three trustees: Bill Gates, Melinda Gates and Warren Buffett. Other principal officers include Co-Chair William H. Gates, Sr. and Chief Executive Officer Jeff Raikes.

The foundation has made a dramatic transition from a small family philanthropy run from Bill Gates Sr.'s basement into the world's largest charitable foundation.

With its own \$37 billion endowment and a long-term gift pledged by investor Warren Buffett, its coffers have grown to more than \$60 billion — more than the market value of Boeing. Now its philanthropy is literally reshaping Seattle, from the new headquarters across from Seattle Center to the burgeoning corridor of biotech and health institutes in nearby South Lake Union.

2:30 - 3:00	Monorail to Downtown Seattle	(30 min)
2:30 - 3:00	Monorali lo Downlown Sealle	(30 11111

3:00 – 4:00 Pike Place Market and Waterfront Tour and Discussion (60 min)

Marshall Foster, Seattle Dept. of Planning and Development

Cary Moon, Seattle Waterfront

Ben Franz-Knight, Pike Place Market Preservation and Development Authority

Pike Place Market is a public market overlooking the Elliott Bay waterfront in Seattle. The Market opened in 1907, and is one of the oldest continuously operated public farmers markets in the United States. It is a place of business for many small farmers, craftspeople and merchants and remains one of Seattle's most popular tourist destinations.

4:00 – 5:00 Break	(60 min)	
-------------------	----------	--

5:00 – 5:30 Travel to Pioneer Square (30 min)

Established by settlers like Henry Yesler, David Swinson "Doc" Maynard, Arthur Denny, and Carson Boren in the 1850s, Pioneer Square remains rich in historic layers -- native cultures, architectural heritage, international commerce, a robust cultural scene, professional sports, and community social services.

Energized by new development in balance with historic preservation, the neighborhood continues to transform today, from its alleys and art galleries to high-tech businesses, artisanal foods, and a range of new housing and transit opportunities. This discussion will explore the underpinnings of Pioneer Square's authentic grit, revealing the many layers that contribute to the economically thriving, unique urban hub.

5:30 – 7:30 Cocktails and Dinner at the Chinese Room, Smith Tower (90 min)

In the heart of Pioneer Square, Smith Tower has stood for 100 years providing the Southern bookend to Seattle's skyscrapers. Once the tallest building on the West Coast, Smith Tower offers the original view of our grand city from the 35th floor Observation Deck and Chinese Room. Smith Tower has also remained an office building since opening in 1914 and is home to companies of all sizes across a number of industries.

Dinner and Discussion (60 min) Ada Healy, Vulcan Real Estate Don Wise, Metzler North America Ann Lin, Seneca Group Matt Lerner, Walkscore 7:30 PM First Thursday Art Walk Friday, June 6 (30 min) 7:30 – 8:00 AM Breakfast at Grand Hyatt 8:00 - 8:45Travel and Board Washington State Ferry to Bainbridge Island (45 min) 9:30 - 9:50Arrival and Overview at Bainbridge Island Museum of Art (20 min) Marja Preston, Asani Development 9:50 - 11:00Bainbridge Island and Grow Community Tour (70 min) Every element of Grow Community is intentionally planned to create a sense of community. The physical structures as well as community programs are designed to build an interactive environment and strong social network for people to form close connections with their neighbors. Grow Community is one of only seven endorsed One Planet Communities in the world, the principles of which promote zero-carbon buildings, a reduction in water use, waste reduction, and use of sustainable, healthy building materials. But they also call for "encouraging active, sociable, meaningful lives to promote good health and well-being." 11:30 – 12:00 Ferry and Lunch en route to Seattle (30 min) 12:30 PM Arrive at South Lake Union Discovery Center 12:30 - 1:15South Lake Union Overview (45 min) Ada Healey, Vulcan Real Estate Amazon.com Representative Ambition and energy permeate South Lake Union. It feels hopeful, forward thinking, exciting—a place where creative and brilliant people are working, in many cases, to better the world. But amid the bevy of new apartments, bakeries, restaurants, shops, coffeehouses, event spaces and more is still plenty of old Seattle flavor—rustic warehouses and Alaska-bound fishing boats. A place where skyscrapers meet the natural world, where one can (and many do) kayak and bicycle to work. 1:15 - 2:00(45 min) South Lake Union and Amazon Campus Walking Tour

2:00 – 2:30	Seattle Streetcar to Grand Hyatt	(30 min)
2:45 – 3:00	Depart Grand Hyatt and walk to Light Rail	(15 min)
3:00 PM	Travel via Light Rail to SeaTac International Airport	